Ciasto z jabłkami bez margaryny

Ciasto z jabłkami bez margaryny: sprawdzony przepis na pyszny deser

Masz ochotę na błyskawiczne ciasto z jabłkami bez margaryny?

Nie szukaj dłużej!

Najlepsze jest to, że ten pyszny smakołyk nie wymaga użycia margaryny. Możesz zrobić to pyszne ciasto z jabłkami, nie rezygnując z jego smaku ani konsystencji.

Ma ono wszystkie zalety ciasta jabłkowego, a nie zawiera niezdrowych składników. Przygotuj się więc na zdrowy i pyszny deser, który nie zrujnuje twoich planów dietetycznych!

Potrzebne składniki na pyszne ciasto

Składniki na pyszne ciasto jabłkowe bez margaryny:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki roztopionego masła (mi wystarcza kostka masła)
  • ¾ szklanki cukru (np. kryształ)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże pokrojone jabłka, obrane
  • ½ szklanki cydru jabłkowego lub soku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder dla dekoracji

Jak przygotować kruche ciasto z jabłkami bez margaryny?

Przed upieczeniem pysznego ciasta jabłkowegao bez margaryny upewnij się, że kuchnia jest przygotowana i gotowa do użycia. Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki.

Są to: mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier (np. cukier kryształ), masło, jajka, ekstrakt waniliowy, jabłka, cydr lub sok jabłkowy, cynamon, gałka muszkatołowa i brązowy cukier.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie miejsca pracy.

Upewnij się, że blat kuchenny lub stół zostały wyczyszczone wilgotną ściereczką, aby zetrzeć wszelkie okruchy lub pozostałości po poprzednich czynnościach w kuchni. Następnie wyłóż dużą miskę i blachę, na której upieczesz przygotowane ciasto.

W tym momencie przygotujesz swoją kuchnię do stworzenia pysznego ciasta jabłkowego bez margaryny! Teraz potrzebujesz tylko natłuszczonej tortownicy o średnicy 27 cm.

Ciasto drożdżowe krok po kroku

Aby przygotować to ciasto drożdżowe z jabłkami, zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. W średniej wielkości misce miksera połącz dwie i trzy czwarte szklanki mąki uniwersalnej z jedną łyżeczką proszku do pieczenia, jedną łyżeczką sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Wymieszaj te składniki razem i odstaw na bok.

Krojenie i obieranie jabłek
Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry

W innej dużej misce ubij dwa jajka, a następnie wmieszaj jedną szklankę cukru pudru, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodaj jedną filiżankę oleju roślinnego (lub innego neutralnego oleju) i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec wmieszaj dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego i skórkę z jednej cytryny.

Następnie powoli dodaj suche składniki do mokrej mieszanki, którą właśnie stworzyłeś mieszając pomiędzy kolejnymi dodawanymi składnikami.

Kiedy wszystko będzie dobrze wymieszane, wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka, aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście.

Teraz wysmaruj tłuszczem okrągłą tortownicę o średnicy 27 cm i przelej do niej ciasto. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

Jak udekorować przygotowane ciasto?

Przed podaniem ostudź. Smacznego!

Na koniec gotowe ciasto z jabłkami bez margaryny możesz ozdobić cukrem pudrem. Wierzę, że wyszło idealnie! W tym czasie ciasto zdążyło wystygnąć i nadaje się na podanie na stół.

Dekorowanie ciasta z jabłkami cukrem pudrem
Dekoracja ciasta cukrem pudrem

Dzięki pysznemu smakowi i wilgotnej konsystencji to zdrowe ciasto jabłkowe bez margaryny będzie jednym z Twoich ulubionych deserów! Zrób sobie przyjemność i przygotuj ten prosty przepis już dziś – nie pożałujesz! Miłej zabawy przy pieczeniu!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *