Browse By

Murzynek na dużą blachę

Murzynek na dużą blachę

Murzynek na dużą blachę

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1,5- 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier, mleko oraz kakao. Mieszam, aż do zagotowania. Po ostygnięciu do połowy dodaję 4 żółtka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, miksuję przez 2- 3 minuty. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam łyżką, aż piana połączy się z ciastem. Na blachę wyłożoną papierem wylewam ciasto. Piekę w temp. 180 stopni do momentu, gdy po włożeniu zapałki nie będzie pozostawać na niej ciasto. Gdy ciasto ostygnie, podgrzewam pozostałą część polewy i wylewam na ciasto. Wkładam do chłodnego miejsca.

Murzynek na dużą blachę

Murzynek na dużą blachę

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • Drukuj

6 thoughts on “Murzynek na dużą blachę”

  1. iza says:

    to ciasto zawsze wychodzi i chyba wszystkim smakuje ;)

  2. Miriam says:

    Na jak dużą blachę jest ten przepis? Pozdrawiam

    1. Agnieszka Wójtowicz says:

      Witaj,
      25 x 36 cm
      to ta forma klasyczna prostokątna.
      Pozdrawiam

  3. Julia says:

    ile piec ciasto ?

    1. Agnieszka Wójtowicz says:

      Ok. godziny. Trzeba sprawdzać wykałaczką, patyczkiem czy ciasto się lepi. Jak nie będzie to wyłączyć piekarnik i chwilkę go jeszcze potrzymać. Pozdrawiam

  4. Ola says:

    Ciasto wyszło niskie (tak jakby było za mało ciasta na dużą blachę) i bardzo suche.

Dodaj komentarz


Get Widget
%d bloggers like this: