Murzynek na dużą blachę
Murzynek na dużą blachę

Murzynek na dużą blachę

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1,5- 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier, mleko oraz kakao. Mieszam, aż do zagotowania. Po ostygnięciu do połowy dodaję 4 żółtka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, miksuję przez 2- 3 minuty. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam łyżką, aż piana połączy się z ciastem. Na blachę wyłożoną papierem wylewam ciasto. Piekę w temp. 180 stopni do momentu, gdy po włożeniu zapałki nie będzie pozostawać na niej ciasto. Gdy ciasto ostygnie, podgrzewam pozostałą część polewy i wylewam na ciasto. Wkładam do chłodnego miejsca.

Murzynek na dużą blachę

Murzynek na dużą blachę

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • Drukuj

This article has 6 comments

  1. Ola Reply

    Ciasto wyszło niskie (tak jakby było za mało ciasta na dużą blachę) i bardzo suche.

Dodaj komentarz