Pierogi ruskie

Gdy tylko ktoś mnie spyta jakie pierogi lubię najbardziej, zawsze odpowiadam: pierogi ruskie. Lubię dobrze przyprawione, polane podsmażoną cebulką. Najlepsze są te babcine.

pierogi ruskie

pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • szklanka cieplej wody

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki gotuję (można użyć ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu). Po ostudzeniu mielę je razem z twarogiem w maszynce do mięsa. Powstałą masę dokładnie mieszam i przyprawiam.

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję jajko, tłuszcz oraz sól. Stopniowo dodaję wodę i zagniatam ciasto.

Ciasto rozdzielam na mniejsze części (w zależności od wielkości stolnicy) i rozwałkowuję. Za pomocą szklanki wycinam koła. Następnie nakładam łyżeczką farsz i lepię pierogi.

Gotowe pierogi wrzucam do gotującej się wody. Gotuję kilka minut. W międzyczasie obieram i kroję w kostkę cebulę. Podsmażam na masełku (lub oleju).

Gotowe pierogi wykładam na talerz, polewam cebulką.

pierogi ruskie

pierogi ruskie

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • Drukuj

2 thoughts on “Pierogi ruskie”

  1. Ania pisze:

    mniam!:) też uwielbiam ruskie, ale w domu sama tylko je jem:(

  2. cichy pisze:

    Jak dla mnie pierogi ruskie są mega-najlepsze. Ładnie Ci wyszły. Po wakacjach już zapowiedziałem rodzince, że w domu będzie stos!
    Do środka dodaję jednak w swoim wydaniu zeszkloną cebulkę, która nadaje pierogom wyrazistości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: