Spaghetti z kurczakiem

Spaghetti z kurczakiem: prosty przepis na szybki i zdrowy obiad

Spaghetti z kurczarkiem (a właściwie z piersią z kurczaka) to jeden z moich ukochanych pomysłów na super szybki i smaczny obiad.

Jest tani, szybki, łatwy do przygotowania i smakuje wszystkim w mojej rodzinie. U Ciebie zapewne będzie podobnie.

Sprawdź jak prosto przyrządzić to danie.

Szybkie spaghetti z kurczakiem

Spaghetti z piersią z kurczaka

Dzięki kremowemu sosowi ze świeżo startego parmezanu, soczystym kawałkom kurczaka i makaronowi spaghetti al dente, ten posiłek z pewnością stanie się Twoim ulubionym. W dodatku robi się go szybko, więc możesz wrócić do cieszenia się czasem z bliskimi.

Na co więc czekasz? Przygotuj dziś pyszne spaghetti z kurczakiem!

Jakiego kurczaka wybrać do spaghetti?

Podczas zakupów piersi z kurczaka, ważne jest, aby wybrać mięso świeże i bez przebarwień. Do tego, im mniej tłuszczu na piersi tym lepiej. Będzie mniej obierania i przygotowywania.

Ja lubię kupować pierś z kurczaka pakowaną w pudełkach, bo zazwyczaj nie mają już kłykcia do usunięcia. Weź pod uwagę okres przydatności do spożycia i wybieraj te, które są ważne jak najdłużej.

Pamiętaj, świeże i dobre mięso nie wydaje z siebie żadnego zapachu. Gdy już coś z niego czuć, prawdopodobnie pierś zaczyna się psuć.

Do naszego przepisu wystarczy jedna większa pierś lub dwie mniejsze. Im dasz więcej mięsa, tym będzie bardziej sycące danie. Nie wpłynie to jednak mocno na finalny smak potrawy.

Aby przygotować pierś z kurczaka, będziesz potrzebował (poza kurczakiem) następujących dodatkowych składników: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 1 łyżeczka soli i świeżo mielony czarny pieprz.

Składniki dla 4 osób:

  • duża pierś z kurczaka
  • ok. 2/3 opakowania makaronu spaghetti
  • słoiczek przecieru pomidorowego lub puszkę pomidorów w zalewie
  • 2- 3 cebule
  • papryka czerwona
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, bazylia

Wykonanie spaghetti z kurczakiem

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Dokładne wartości czasu gotowania makaronu są podane na opakowaniu. Czas gotowania makaronu zależy od jego grubości oraz rodzaju mąki, z której był przyrządzony. Zazwyczaj jest to 7-9 minut, choć możesz również kupić ultra cienki makaron spaghetti, który gotuje się zaledwie 3 minuty.

Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na patelni. Dorzucamy rozmiażdżone 2 ząbki czosnku. Smażymy na złoty kolor, by aromat czosnku oraz cebuli był wyraźny i by starciły nieco na swojej chrupkości.

Przygotowanie piersi z kurczaka

Następnie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i dodajemy na patelnię.

Podsmażamy do miękkości mięsa, by nie było już surowe w środku. W przypadku mięsa z kurczaka jest to bardzo ważne, bo spożywanie surowego mięsa z kurczaka jest groźne dla zdrowia.

W międzyczasie myjemy paprykę i kroimy w kostkę. Dorzucamy do smażącego się kurczaka. Gdy papryka będzie miękka zalewamy całość sosem pomidorowym (ja często używam passaty z kartonika) lub pomidorkami w sosie z puszki.

Teraz masz już wszystkie składniki na patelni. Chwilę całość podgrzewamy, po czym obiad jest już gotowy. 

Jak podawać spaghetti z kurczakiem?

Istnieją dwie metody podawania spaghetti z kurczakiem. Jedna polega na nałożeniu makaronu na talerz, po czym nakładasz na makaron sos z mięsem, przygotowany na patelni. Dla dekoracji możesz posypać całość startym parmezanem. Jako świetna posypka sprawdzą się róznież zioła prowansalskie.

Druga opcja to dołożenie makaronu do zawartości patelni jeszcze w trakcie podgrzewania i wymieszane całości. Wtedy cała potrawa jest porządnie wymieszana i może być nakładana na talerze płaskie jak i miseczki.

A Ty? Jak najbardziej lubisz podawać makaron spaghetti z kurczakiem?


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *